Vesiturvallisuuden perusteet

Pirkanmaan vesistöissä tapahtuvista vesiliikenneonnettomuuksista ja vaaratilanteista valtaosa olisi vältettävissä sellaisella huolellisuudella, jota jokaiselta veneilijältä voidaan kohtuudella odottaa. Näille sivuille olemme keränneet erilaista turvallisuustietoa meidän kaikkien yhteiseen käyttöön. Jos koet, että itselläsi asiat ovat kunnossa, niin muista kertoa sivustosta tuttavillesi.

Turvallinen veneily ei välttämättä edellytä kursseja eikä kalliita varusteita. Yleensä maltti ja maalaisjärki auttavat jo pitkälle! Tärkeät asiat, joista pitää huolehtia ennen jokaista venematkaa, ovat:

  • veneen ja varusteiden toimintakunto
  • suunnitelma siitä mihin mennään ja miten sinne päästään
  • olosuhteet ja käytettävissä oleva aika vastaavat omia taitoja ja veneen ominaisuuksia

Tärkeimmät tarkastuskohteet veneestä löytyvät konetilasta ja polttoainetankista. Varusteista tärkeimmät taas ovat oikeankokoiset pelastusliivit, säänmukainen vaatetus ja matkapuhelin, jonka akku on täyteen ladattu.

Jos tuleva venematka on pidempi kuin tuttu mökkimatka, on sen suunnitteluun syytä käyttää hetki aikaa. Venematkan suunnittelu onnistuu parhaiten ajantasaisen veneilykarttasarjan avulla. Venematkan suunnittelussa on huomioitava omat navigointitaidot ja käytettävissä olevat apuvälineet. Muista kuitenkin aina, että suunnistaminen vesillä perustuu samoihin perussääntöihin kuin maissakin; on tiedettävä koko ajan missä ollaan ja minne seuraavaksi halutaan päästä. Navigaattorit ja muut apuvälineet voivat auttaa, mutta ne eivät koskaan tee tätä työtä puolestasi!

Sää ja pimeys vaikuttavat veneilyyn paljon. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että aallokko tai pimeä syysyö estäisivät veneilyä. Päinvastoin, näissä olosuhteissa vaan vaaditaan paljon sellaisia taitoja, joita ei pidä lähteä oppimaan kantapään kautta.

Lue lisää jäseneksi liittymisestä.

Tekninen toteutus: W3 Group